torsdag 11 november 2010

Gott nytt ar


Om jag begripit det ratt sa fungerar Diwali lite som nyar for hinduer (jag har antagligen fel.) de branner smallare (kl tidigt pa morgonen) och fyrverkerier och borjar om liksom. Vi tillbringade var forsta Diwali pa skolgarden m pizza och tokglada elever som hade disco med pinnar. De dansar runt runt och slar pinnarna mot varandra i takt med musiken. Ser livsfarligt ut, men de lyckades ta sig igenom kvallen utan nagra storre personskador. (B och storebror hade sina egna teorier om pinnarna. Att de ar till for att pojkar och flickor ska halla sig pa pinnlangdsavstand t.ex.) Skolan brande av ett maffigt, annu farligare fyrverkeri pa tennisplanen. Annu en gang bevisar indier sin totala brist pa sjalvbevarelsedrift nar de slantrar fram och borjar peta i oavbranda fyrverkerilador.. som sen valter och skjuter av raketer sidledes sa att alla tvingas kasta sig at alla hall och kanter.

Efter denna handelserika kvall gick vi upp okristligt tidigt och akte till Madurai for att fortsatta firandet. Jag bevisade en gang for alla att jag kan sova VAR SOM HELST, jaa, aven i en indisk taxi pa vag nerfor slingriga bergsvagar. Somnigt framme i Madurai vid tio for att antligen fa se det fantastiska Meenakshi tempel. Med ett kort avbrott for att lana dothis till B och bror som hade regelvidriga shorts pa sig. Vi fick handelsevis lana gratis i en vanlig souvenirshop mot att vi bara tittade lite pa affaren nar vi kom tillbaka..

Sa. Antligen inne i den fiskogda Meenakshis (alltsa att hon var fiskogd betyder tydligen att hon var mkt mkt vacker. Trots att hon hade tre brost.) fargsprakande tempel, barfota, tillsammans med en ooverskadlig mangd barfota indier som kommit for att tacka Meenakshi for allt - om jag forstatt det ratt ar hon aven valstandets gudinna. En speciell kansla att tassa omkring barfota i det enorma templet med duvorna, hinduerna och alla statyer (som av nagon anledning var nerbaddade med kokshanddukar?). Vi hittade till och med en stor trott elefant i ett horn. Trakigt nog sag den mkt mkt gammal och luttrad ut, dar den stod och poserade med turisterna. Mina tankar gick osokt till den stackars animerade heroinist elefanten Jimmy (i den norska filmen som jag aldrig lyckas se fardigt.)

Efter templet och souvenirerna (jo, sjalvklart blev vi tvungna att handla i den vanliga affaren) gav vi oss ivag till vart hotell, som visade sig ligga for sig sjalvt i en park med pafaglar (!) en bit upp fran staden. Tillbringade en fantastiskt skon eftermiddag med poolbad, pafaglar och middag med fyrverkerier langs HELA horisonten innan vi akte hem till Kodai nasta dag. Diwali ar helt ok faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar